Till salu

Korkåpa efter prosten David Börstad      

David Börstad var tidigare kontraktsprost i Nordertredingens kontrakt,
Visby stift.

Kåpan är handvävd i ull. Formgivning och sömnad. Åsa Martinsson. Vävning Birgitta Börstad. Kåpan är nytvättad och översedd, som ny! Den har en mycket ljust grå botten. På brämen och mittbården bak finns invävda kors i droppdräll. Stolan på bilden hör egentligen inte till. Den är vävd på samma sätt, men med vit botten. Den kan få följa med i köpet.

Pris 25 000 kr.

Kåpan fotograferad på Martin Eriksson.


-------------------------

Normalt har jag inte några kyrkotextilier "på lager" - allt jag tillverkar är uppdrag till bestämda kyrkorum. Men ibland händer det att jag väver något som experiment.

Till Sollentunamässan 2001 vävde jag ett bårtäcke.

"Jag ville väva ett bårtäcke som inte skyler det mörka och svåra. Sorgen är mörk, och döden är en mörk port. Det ville jag inte dölja. Det är så lätt att förtiga och förneka detta. Ibland tycker jag att det blir följden när bårtäcket är gjort i ljusa och skira nyanser av vår. Det här bårtäcket visar istället på hösten och på den nakna jorden. Ett stråk av hopp går skarpt igenom det mörka. Det är skarpt, som en profetröst. Döden har inte sista ordet. Sorgen mognar till minnen utan smärta."

Tyget är även här av ren ull. Det svarta grövre inslaget står mot en mörkt brunröd bottenväv med guldinslag. Bårtäcket är inte färdigmonterat - det bör avpassas i storlek. Det är inte tänkt att förses med ett helt foder - bara på insidan av nederkanterna. Till bårtäcket vävde jag också två stolor - en svart och en med mörkröda inslag.

Bilderna är från min moster begravning i Borås krematoriekapell.