Kyrkotextil

Åsa Martinsson

Växjö 1992

Foto:Växjö stift

Biskopskåpan till Växjö stift är det enda uppdraget där jag inte besökte kyrkan innan jag gjorde ett skissförslag. Det har en speciell historia.

Den 15 november 1992 fick jag ett brev från domkyrkosysslomannen i Växjö med en anhållan "om prisuppgift/offert - gärna med enkel skiss - på biskopskåpa med mitra och stola samt cingulum av gördeltyp i samma tyg". Den var avsedd till Biskop Jan-Arvid Hellström. Kåpan skulle vara "i enkelt och stilrent utförande med stiftets Sigfridskors som enda utsmyckning". Prov på lämpligt tyg och vävteknik mottogs gärna, men offert och eventullt förslag arvoderades inte. Svar skulle vara biskopen tillhanda senast 7 december. Samma brev sändes också till Ateljé Tre bäckar och JonsaVävTjänst.

Det här innebar alltså knappt tre veckor för att komma med ett förslag. Det som skissades upp i brevet var något mycket enkelt, mer som en kåpa man kunde hämta fram från ett standarsortiment. Och så arbetar inte jag. Uppdraget ville jag gärna ha, men vad skulle jag göra?

Jag gjorde vad man inte bör - jag gick ifrån vad som önskades i brevet. I brevet, med mitt förslag, skrev jag:

Biskop Jan-Arvid Hellström

Att enbart lämna en prisuppgift är för mig omöjligt, jag arbetar inte så. Jag har också gått ifrån Dina föreskrifter om kåpans utseende. Jag vill att de liturgiska textilierna ska vara något mer än en ren utsmyckning. De ska, liksom allt annat i kyrkorummet, förmedla en tanke, ett budskap. Dessutom tycker jag att en biskopskåpa ska vara lite "praktfullare" än en vanlig korkåpa.

Idén till skissen jag sänder med har jag haft liggande ett tag. Den bygger på källan som flödar över. Skölden har formen av cuppan på en kalk. När jag läste om S:t Sigfrid handlade det mycket om dopet, han döpte ju Olof Skötkonung i Husaby. När jag sedan läste om den planerade Sigfridskällan i Växjö domkyrka tyckte jag att idén passade bra in och jag har här ett förslag hur den skulle kunna anpassas till en biskopskåpa till Växjö stift. Sigfridsemblemet ska självklart vara med. Men jag vill göra det i silver och guld.Skissen ovan bifogade jag brevet till biskopen. I min mapp med materialet från uppdraget ligger också det "konferenskladd" som är utgångspunkten.

Det var under de åren som jag var ordförande för studieförbundet SKS i Visby och det var en ordförandekonferens i Sigtuna.

Jag fick uppdraget. När jag träffade biskop Jan-Arvid sa han: Du hade rätt om vad en biskopskåpa är. Kåpan blev på ett sätt enkel, men ändå en speciell kåpa lämpad för en biskop.

Till kåpan gjordes ett silverspänne.

Detalj av mönsterritningen

april 2016

© Åsa Martinssons textilverkstad