Kyrkotextil

Åsa Martinsson

Vårfrukyrkan i Fruängen

Uppdraget gällde fyra mässhakar, vit, grön, blå och röd. Med stolor, kalkkläden, bursor och ambokläden. Hela beställningen var klar till advent 2013.Den nya kyrkan i Fruängen invigdes 2005. Konstnären Laris Strunke har utfört den 100 kvadratmeter stora takmålningen och målningen på korväggen.
Altartavlans färger dominerar rummet. I den finns blå och röda färger och en guldgul. Svårigheten i mitt uppdrag låg i att färgsätta den gröna mässhaken. Jag tänkte så här: Om konstnären även använt en grön färg i altartavlan - vilken grön hade han använt då? På en direkt fråga om den gröna färgen svarade Laris Strunke: Den gröna färgen får inte be om ursäkt för sig. Och så sände han ett färgförslag - och det stämde väldigt väl med det som fanns i mina tankar.Skisser
Mässhakarna bryter upp det horisontella och vertikala genom sina sneddade linjer. Ytindelningen kommer från altartavlan. Maria är temat. Marias rosor finns på mässhakarna. På den blå bland törne, på den gröna bland växtlighet med blad. Den blå har kantigare, mer brutala liner. Den gröna mjukare, uppåtsträvande. Den vita och röda har enbart rosor. Rosorna placeras på olika sätt på de olika mässhakarna.


Tyger och vävning
Tyget är en följsam ylledamast, med inplockade rosor i silke. Mässhakarna är ofodrade.
Jag har alltid vävt mina tyger själv, men här har jag inlett ett samarbete med damastvävaren Hans Thomsson som vävt de gröna, blå och röda tygerna.


Mässhakemodellen
Modellen är inspirerad av "den gyldene messehakeln" i Nidarosdomen. Den har fått bli ganska stor och omslutande.


Mässhakarna fotograferade i Visborgskyrkan i Visby före leveransen


Några bilder från arbetet


november 2013

© Åsa Martinssons textilverkstad