Kyrkotextil

Åsa Martinsson

Visby domkyrka

Foto: Gotlands Museum, Raymond Hejdström

Åren 1979-1985 genomfördes en omfattande inre och yttre renovering av Visby domkyrka efter förslag av Jerk Alton. Som en första etapp gjordes Stora kapellet om till ett gudtjänstrum. Arbetskretsen i Sankt Mikaels kapell i Visby domkyrkoförsamling beslöt att skänka en ny grön mässhake till domkyrkan och efter att ha sett altarbrunet i Hallshuks kapell var deras önskan att jag skulle få uppdraget.

Jag blev alltså tillfrågad om att göra den gröna mässhaken till kapellet. Då hade jag precis lärt mig att väva damast och fått den stora Ekenmarksvävstolen iordninggjord. Min dröm då var att få väva en mässhake i ylledamast. Så när önskemålet kom: Vi vill ha en mässhake med mönstret invävt, sa jag: Jag kan väva den i damast. Jag hade ännu inte haft tillfälle att använda vävstolen i sin fulla bredd, inte heller vävt damast i ull. Så det var med viss bävan jag sa det.

Det var svårt att skissa den gröna, jag misslyckades, och för att komma loss funderade jag på de andra färgena - trots att det inte fanns någon beställning på det.

När jag visade den gröna skissen (den som inte blev antagen) och mina andra skissfunderingar sa dåvarande domprosten: Men kan du inte ta den där vita skissen och väva den i grönt istället. De sekunderna innan jag sa: Nej, det går inte. Och hinna tänka att nu blir det ingen beställning, är svåra att glömma. Jerk Altons kommentar var bara: Det går ju inte!

Jag ritade vidare och resultatet är en mässhake där det går från mörkt till ljust. Det är mer mönster nertill som gör att den ser mörkare ut och det blir mer och mer guld lägre upp på mässhaken. Den togs i bruk 1983.

Sedan fick jag väva även den vita, den togs i bruk på påsknatten 1984 i Stora kapellet. Det var innan stora kyrkorummet var färdigrestaurerat.

Sedan fick jag i uppdrag att väva även den röda och blå mässhaken samt komplettera med antependier till domkrkans högaltare.

Det är ännu 2019 de textiler som används.

Inför återinvigningen 1985 önskade konsulterna för domkyrkans restaurering skänka något till domkyrkan. Det blev en biskopskåpa och jag fick i uppdrag att rita och väva den.

De små skisserna jag visade.

Altarbrun och matta: Mia Enström.

februari 2016, rev januari 2019

© Åsa Martinssons textilverkstad